Smak, którego trzeba koniecznie spróbować! Osobiście nie jestem zwolenniczką krewetek, ale w takim zestawieniu, to po prostu rewelacja ;-) Zapraszam po przepis!
Z poniższego przepisu na ciasto wychodzą 3 pizze na średnim cieście o średnicy 32 cm. Zaś podana ilość farszu starcza na 2 pizze (trzecią robiłam z innymi dodatkami). Można ilość ciasta zmniejszyć o połowę i wyjdą nam wtedy dwie pizze na nieco cieńszym cieście.
SKŁADNIKI
Na ciasto do pizzy:
- 500 ml letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 4,5 łyżki oliwy
- 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 2 łyżeczki soli
- 1 dojrzałe awokado
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 225 g mrożonych krewetek koktajlowych
- 20 pomidorków koktajlowych
- 2 kulki mozzarelli
- 2-3 garście świeżej rukoli
- 1 cytryna
- sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Ciasto do pizzy: Do małej miseczki wlać 100 ml letniej wody, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20-30 minut do powstania zaczynu.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać oliwę, sól, pozostałą wodę i zaczyn. Wymieszać po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać jeszcze mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Farsz: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wybrać miąższ łyżką i przełożyć go do miski. Dodać obrany ząbek czosnku, szczyptę soli i skropić cytryną. Zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego. Zamrożone krewetki wrzucić do gotującej się wody i zaraz po ich rozmrożeniu wyciągnąć je i przełożyć do miski. Ostudzone polać obficie sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w plasterki.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na szerokość formy (u mnie 32 cm).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C. Dwa spody do pizzy posmarować grubo pastą z awokado, posypać oregano i ziołami prowansalskimi, wyłożyć plasterki mozzarelli, krewetki, pomidorki koktajlowe (rozcięciem do góry) i ponownie posypać delikatnie oregano. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż spód pizzy nie będzie miękki. W międzyczasie umyć rukolę i przygotować w miseczce. Pizzę przed podaniem posypać rukolą. Można również postawić miseczkę z rukolą na stole, gdyby ktoś chciał dołożyć jej sobie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz