piątek, 9 grudnia 2016

Korzenne palmiery


Palmiery pochodzą z Francji. W każdym razie tak się zakłada, bo podobne wypieki można spotkać również w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, portugalskiej i żydowskiej. Trudno się dziwić, bo tak przygotowane ciasto francuskie z masłem i przyprawami jest proste, a daje bardzo ciekawy efekt.


SKŁADNIKI

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 75 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 75 g cukru trzcinowego

WYKONANIE

Jeżeli korzystacie z gotowego ciasta francuskiego i macie go w dwóch kawałkach, to tylko rozwinąć je. Jeżeli zaś macie robione ciasto francuskie, to rozwałkować je na dwa prostokąty o wymiarach 20 x 30 cm.

Masło roztopić i ostudzić. W miseczce wymieszać cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Ciasto francuskie posmarować masłem, po czym posypać mieszanką przypraw (odrobinę zostawić). Tak przygotowane ciasto francuskie zwinąć z dwóch krótszych stron jak roladę, w ten sposób, że obie części spotkają się na środku. Zawinięte ciasto włożyć na 10 minut do zamrażalki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Dwie blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnięte z zamrażalki ciasto francuskie pokroić na 8 równych części, po czym włożyć każdą część pomiędzy papier do pieczenia i rozwałkować na grubość mniej więcej jednego centymetra. Gotowe palmiery układać w niewielkich odstępach na blaszkach. Na koniec posypać pozostałą mieszanką przypraw i włożyć do piekarnika (ja piekłam obie blaszki na raz zamieniając je miejscami). Piec około 20 minut, wyciągnąć blaszkę, palmiery obrócić na drugą stronę i piec kolejne 5 minut.



Po lewej prostokąt ciasta francuskiego posmarowany masłem i posypany mieszanką przypraw.
Po prawej zawinięte ciasto francuskie.
Pokrojone ciasto francuskie.
Rozwałkowany kawałek ciasta francuskiego.
Gotowe do pieczenia palmiery posypane pozostałą mieszanką przypraw.