niedziela, 25 grudnia 2016

Masa śliwkowo-orzechowa do ciast i tortów


Bardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ.


SKŁADNIKI

  • 500 g śliwek (waga bez pestek)
  • 100 g cukru
  • 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin)

WYKONANIE

Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to wcześniej je rozmrozić i wraz z sokiem umieścić w garnuszku. Wsypać cukier i podgrzewać mieszając. Gdy śliwki puszczą już sok, to nadal podgrzewać, do momentu aż śliwki będą tak miękkie, że będą się rozpadać. Wtedy nadal podgrzewać mieszając, tak aby sok zgęstniał. Do gorących śliwek wsypać obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta masa jak na zdjęciu powyżej. Gotową masę śliwkowo-orzechową ostudzić i przełożyć nią wedle uznania ciasto.