niedziela, 25 grudnia 2016

Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową


W tym roku u mnie na Boże Narodzenie jest rolada biszkoptowa o smaku cytrynowym z masą śliwkowo-orzechową. Bardzo ciekawe zestawienie smakowe, więc warto spróbować. 


SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 140 g cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki wody
Na nadzienie i dekorację:

  • 500 g śliwek (waga bez pestek)
  • 100 g cukru
  • 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 150 ml wody
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • kilkanaście nasion granatu
  • sok z cytryny
  • cukier puder

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera po czym dodawać po jednym żółtku miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Powoli dodawać do masy jajecznej składniki sypkie mieszając szpatułką. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.

Masa śliwkowo-orzechowa: Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Przełożyć do garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać mieszając. Jeżeli korzystacie z mrożonych śliwek, to odmrozić je i przełożyć wraz z sokiem do garnuszka. Śliwki podgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać, a sok zgęstnieje. Do gorącej masy wsypać od razu obrane z łupin orzechy i zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Masa powinna być gęsta.

Bita śmietana cytrynowa: W garnuszku zagotować 150 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę cytrynową i dobrze wymieszać. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Na koniec wlać tężejącą galaretkę cytrynową i krótko zmiksować do połączenia składników.

Ostudzony biszkopt rozwinąć, posmarować równomiernie masą śliwkowo-orzechową, następnie śmietaną i ponownie zawinąć. Do garnuszka wsypać cukier puder, wycisnąć nieco soku z cytryny i krótko podgrzać. Od razu polać roladę biszkoptową i udekorować nasionami granatu. Roladę włożyć do lodówki lub umieścić w zimnym miejscu na przynajmniej godzinę.