poniedziałek, 12 grudnia 2016

Penne z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym


Uwielbiam takie dania, bo smakują rewelacyjnie, a zarazem są lekkie. Smak jest niepowtarzalny, więc koniecznie musicie spróbować. Jeżeli jesteście wegetarianami, to kurczaka można całkowicie pominąć.


SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 brokuł
  • 2 pory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cukinia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 300 g makaronu penne
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • do dekoracji świeża rukola


WYKONANIE

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i smażyć mieszając od czasu do czasu. Por umyć i pokroić w krążki (tylko białą część), po czym dodać do mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie umyć i obrać w różyczki brokuł. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju. Gdy już warzywa zaczną powoli mięknąć, to dodać brokuł. Na koniec wsypać ugotowany makaron, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane świeżą rukolą.