sobota, 10 grudnia 2016

Pieczony karczek na kanapki lub obiad


Takie mięso z piekarnika to nie tylko pyszny pomysł na obiad, ale również świetne rozwiązanie by urozmaicić kolacje.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.


SKŁADNIKI

  • 2 kg mięsa wieprzowego z karczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 8 owoców jałowca
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • większa szczypta chilli
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


WYKONANIE

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać kminek, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, chilli i słodką paprykę. Mięso posypać z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie posypać mieszanką przypraw. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, po czym wyłożyć na mięsie i zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą. Tak zamarynowane mięso włożyć do lodówki na dwa dni.

Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem (nadmiar wytrzeć ręcznikiem kuchennym). Włożyć mięso, dodać ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca. Zostawić w temperaturze pokojowej, aż mięso nie będzie zimne. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć mięso do piekarnika. Piec łącznie 2 godziny. W połowie czasu mięso obrócić na drugą stronę, zaś 30 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego. Mięsa nie kroić od razu, tylko zostawić na 5 minut jeżeli będziecie je jedli na obiad, zaś jeżeli robicie je na kanapki, to zostawić do całkowitego ostudzenia.