Takie mięso z piekarnika to nie tylko pyszny pomysł na obiad, ale również świetne rozwiązanie by urozmaicić kolacje.
SKŁADNIKI
- 2 kg mięsa wieprzowego z karczku
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 8 owoców jałowca
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki tymianku
- większa szczypta chilli
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać kminek, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, chilli i słodką paprykę. Mięso posypać z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie posypać mieszanką przypraw. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, po czym wyłożyć na mięsie i zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą. Tak zamarynowane mięso włożyć do lodówki na dwa dni.
Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem (nadmiar wytrzeć ręcznikiem kuchennym). Włożyć mięso, dodać ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca. Zostawić w temperaturze pokojowej, aż mięso nie będzie zimne. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć mięso do piekarnika. Piec łącznie 2 godziny. W połowie czasu mięso obrócić na drugą stronę, zaś 30 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego. Mięsa nie kroić od razu, tylko zostawić na 5 minut jeżeli będziecie je jedli na obiad, zaś jeżeli robicie je na kanapki, to zostawić do całkowitego ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz