wtorek, 5 maja 2015

Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem


Makaron można jadać na wiele sposobów. W moim dzisiejszym wydaniu makaron fusilli z pieczarkami, cukinią, bakłażanem, mięsem mielonym, cebulą w mocno ziołowym sosie śmietanowym. Polecam głównie zwolennikom pieczarek, bo to one stanowią główny akcent w tej potrawie. Jeżeli ktoś nie lubi bakłażana, to można go spokojnie zastąpić kolejną cukinią.

Porcja na 4 osoby.

SKŁADNIKI
  • 2 cebule
  • 450 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 450 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • 1 duża śmietana 18% (550 g)
  • 2 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g makaronu fusilli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli


WYKONANIE

Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone wedle uznania (u mnie w paski). Posypać pieprzem i solą, smażyć około 7 minut mieszając od czasu do czasu.
Do brytfanny wlać nieco oliwy, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Bakłażan i cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa, smażyć na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu (dodając do wody nieco soli i oleju).
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, umieścić w misie blendera, dodać czosnek, śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (jeżeli posiadacie, to warto dodać świeże liście bazylii i oregano). Wszystko zblendować razem i przelać do brytfanny. Jak cukinia i bakłażan będą już miękkie, to dodać ugotowany makaron i pieczarki, delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Potrawa ma mieć przyjemny ziołowy smak, dlatego też chilli należy dodać jedynie małą szczyptę.


Fusilli na łonie natury? Czemu nie ;-) W końcu pogoda była wspaniała, a mój kot na szczęście nie preferuje takich potraw :-)