Pyszna, ale również czasochłonna zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem, pieczarkami, cebulą mięsem z kurczaka, sosem beszamelowym i mozzarellą. Mimo wszystko warto spróbować ;-) Tym bardziej, że zapiekankę można przygotować częściowo lub w całości już dzień wcześniej, a na następny skończyć bądź podgrzać.
Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI
Na zapiekankę
- 800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych)
- 1 kalafior
- 1 duża pierś z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, przyprawa do ziemniaków
- dodatkowo: oliwa, masło lub margaryna
Na sos beszamelowy
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
- 1 szklanka mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 85 g sera żółtego
WYKONANIE
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie ostudzić i obrać. Większość ziemniaków pokroić w nieregularną kostkę, zaś 2-3pokroić w talarki (będą ułożone na samej górze zapiekanki). Tak przygotowane ziemniaki skropić oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków (jeżeli takiej nie macie, to posypać mieszanką soli, pieprzu, oregano, tymianku i majeranku).
Kalafior obrać z liści, umyć i gotować we wrzącej wodzie 5 minut. Ostudzić na tyle, żeby dało się obrać w mniejsze różyczki. Posypać solą i pieprzem. Następnie rozpuścić na patelni masło lub margarynę i przysmażyć kalafior na złoty kolor z wszystkich stron.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Cebulę, pieczarki i mięso przełożyć na patelnię, wymieszać ze sobą i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe.
Sos beszamelowy: W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać, dodać czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewać mieszając. Do gorącego dodać starty ser i mieszać do momentu aż się zagotuje.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno nałożyć najpierw ziemniaki, między nie kalafior, a na górę mięso z pieczarkami, polać sosem beszamelowym i ponownie nałożyć taką samą warstwę, wylać na nią resztę sosu i ułożyć ostatnią warstwę układając najpierw plastry ziemniaków, pomiędzy nie większe kawałki kalafiora. Na górę zapiekanki rozdrobnić kulkę mozzarelli starając się nie rozkładać jej na kalafiorze. Mozzarellę posypać oregano. Zapiekać w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 40 minut.
Rozłożenie warstw:
- Ziemniaki - kalafior - mięso z pieczarkami i cebulą - sos beszamelowy.
- Ziemniaki - kalafior - mięso z pieczarkami i cebulą - sos beszamelowy.
- Ziemniaki - kalafior - mozzarella posypana oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz