środa, 27 maja 2015

Zapiekanka drwala


Pyszna, ale również czasochłonna zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem, pieczarkami, cebulą mięsem z kurczaka, sosem beszamelowym i mozzarellą. Mimo wszystko warto spróbować ;-) Tym bardziej, że zapiekankę można przygotować częściowo lub w całości już dzień wcześniej, a na następny skończyć bądź podgrzać.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI

Na zapiekankę
  • 800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 kalafior
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 kulka mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, przyprawa do ziemniaków
  • dodatkowo: oliwa, masło lub margaryna


Na sos beszamelowy
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 85 g sera żółtego


WYKONANIE

Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie ostudzić i obrać. Większość ziemniaków pokroić w nieregularną kostkę, zaś 2-3pokroić w talarki (będą ułożone na samej górze zapiekanki). Tak przygotowane ziemniaki skropić oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków (jeżeli takiej nie macie, to posypać mieszanką soli, pieprzu, oregano, tymianku i majeranku).

Kalafior obrać z liści, umyć i gotować we wrzącej wodzie 5 minut. Ostudzić na tyle, żeby dało się obrać w mniejsze różyczki. Posypać solą i pieprzem. Następnie rozpuścić na patelni masło lub margarynę i przysmażyć kalafior na złoty kolor z wszystkich stron.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Cebulę, pieczarki i mięso przełożyć na patelnię, wymieszać ze sobą i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe.

Sos beszamelowy: W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać, dodać czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewać mieszając. Do gorącego dodać starty ser i mieszać do momentu aż się zagotuje.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno nałożyć najpierw ziemniaki, między nie kalafior, a na górę mięso z pieczarkami, polać sosem beszamelowym i ponownie nałożyć taką samą warstwę, wylać na nią resztę sosu i ułożyć ostatnią warstwę układając najpierw plastry ziemniaków, pomiędzy nie większe kawałki kalafiora. Na górę zapiekanki rozdrobnić kulkę mozzarelli starając się nie rozkładać jej na kalafiorze. Mozzarellę posypać oregano. Zapiekać w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 40 minut.

Rozłożenie warstw:
  1. Ziemniaki - kalafior - mięso z pieczarkami i cebulą - sos beszamelowy.
  2. Ziemniaki - kalafior - mięso z pieczarkami i cebulą - sos beszamelowy.
  3. Ziemniaki - kalafior - mozzarella posypana oregano.