niedziela, 24 maja 2015

Gołąbki z kaszą


Mimo, że nie udało mi się uchwycić zdjęciem ich "smaku", to zapewniam, że są pyszne :-) W trakcie przygotowywania sosu może się Wam wydawać, że jest zbyt pikantny, ale w połączeniu z gołąbkami pasuje rewelacyjnie i jego ostrość niweluje się z całością potrawy.

Porcja dla 5 osób.

SKŁADNIKI
  • 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g)
  • 2 kopiaste łyżeczki vegety
  • 1 biała kapusta (najlepiej młoda)
  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • oliwa
  • 1 kostka rosołowa (wołowa)
  • 2 puszki pomidorów (2 x 400 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 mała śmietana 30%
  • 1 łyżka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

WYKONANIE

W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę umyć i rozdzielić na liście. Każdy z liści wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty. Wodę zostawić, bo będzie później potrzebna.
W kolejnym garnku zagotować wodę, dodać vegetę i woreczki z kaszą. Gotować do miękkości (czyli około 14 minut).
Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i przyprawić pieprzem i solą. Lekko podsmażyć, tak aby mięso pozostało jeszcze miejscami surowe. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Na dno dużej brytfanny wyłożyć zewnętrzne liście kapusty, których nie wykorzystamy do zawijania gołąbków. Na pozostałe liście nakładać dużą porcję mieszanki kaszy i mięsa, zawijać. Gotowe gołąbki należy ciasno wyłożyć w brytfannie (można w razie potrzeby kłaść również jeden na drugi). Tak ułożone gołąbki zalać wodą, w której parzyliśmy kapustę, dodać kostkę rosołową, zagotować i zostawić pod przykryciem około 15 minut.

Sos pomidorowy: Do misy blendera wlać pomidory z puszki, dodać obraną cebulę, czosnek, śmietankę, koncentrat pomidorowy, cukier i pozostałe przyprawy. Wszystko razem zblendować, w razie potrzeby doprawić (sos będzie w smaku ostry z powodu cebuli i chilli, ale wraz z gołąbkami jego smak zrobi się łagodniejszy). Tak przygotowany sos zagotować.

Ugotowane gołąbki wyciągać delikatnie z wody, zostawić na chwilę do odsączenia się nadmiaru wody i podawać polane mocno sosem pomidorowym.