Mimo, że nie udało mi się uchwycić zdjęciem ich "smaku", to zapewniam, że są pyszne :-) W trakcie przygotowywania sosu może się Wam wydawać, że jest zbyt pikantny, ale w połączeniu z gołąbkami pasuje rewelacyjnie i jego ostrość niweluje się z całością potrawy.
Porcja dla 5 osób.
SKŁADNIKI
- 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g)
- 2 kopiaste łyżeczki vegety
- 1 biała kapusta (najlepiej młoda)
- 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
- oliwa
- 1 kostka rosołowa (wołowa)
- 2 puszki pomidorów (2 x 400 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 1 mała śmietana 30%
- 1 łyżka cukru
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
WYKONANIE
W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę umyć i rozdzielić na liście. Każdy z liści wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty. Wodę zostawić, bo będzie później potrzebna.
W kolejnym garnku zagotować wodę, dodać vegetę i woreczki z kaszą. Gotować do miękkości (czyli około 14 minut).
Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i przyprawić pieprzem i solą. Lekko podsmażyć, tak aby mięso pozostało jeszcze miejscami surowe. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Na dno dużej brytfanny wyłożyć zewnętrzne liście kapusty, których nie wykorzystamy do zawijania gołąbków. Na pozostałe liście nakładać dużą porcję mieszanki kaszy i mięsa, zawijać. Gotowe gołąbki należy ciasno wyłożyć w brytfannie (można w razie potrzeby kłaść również jeden na drugi). Tak ułożone gołąbki zalać wodą, w której parzyliśmy kapustę, dodać kostkę rosołową, zagotować i zostawić pod przykryciem około 15 minut.
Sos pomidorowy: Do misy blendera wlać pomidory z puszki, dodać obraną cebulę, czosnek, śmietankę, koncentrat pomidorowy, cukier i pozostałe przyprawy. Wszystko razem zblendować, w razie potrzeby doprawić (sos będzie w smaku ostry z powodu cebuli i chilli, ale wraz z gołąbkami jego smak zrobi się łagodniejszy). Tak przygotowany sos zagotować.
Ugotowane gołąbki wyciągać delikatnie z wody, zostawić na chwilę do odsączenia się nadmiaru wody i podawać polane mocno sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz