niedziela, 10 maja 2015

Muffinki cytrynowe


Tym razem do kawy zamiast słodkich ciast zrobiłam orzeźwiające muffinki cytrynowe. To dobra alternatywa dla osób nie przepadających za słodyczami (u mnie wyjątek taki stanowi mój tata).

SKŁADNIKI
  • 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 cytryny
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli


WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
Do miski dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i skórkę startą z cytryn. Wymieszać. W kolejnej misce ubić masło z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ubijania wbić jajka i krótko zmiksować tylko do połączenia składników, po czym mikser odstawić. Dodać jogurt, sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać szpatułką lub łyżką.
Połączyć suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszać. Nakładać do foremek, piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut na złotobrązowy kolor. 

Muffinki udekorować według uznania. Ja swoje polałam cytrynowym lukrem (do garnuszka wlać 2 łyżki cytryny, dodać cukru pudru i roztopić na małym ogniu).