czwartek, 7 maja 2015

Muffinki truskawkowe - Kiera Cass "Rywalki"


Muffinki truskawkowe zainspirowane książką: "Rywalki" Kiera Cass, str. 143. Główna bohaterka, America Singer, zachwyca się smakiem truskawkowych ciastek w momencie gdy zostaje zawołana przez księcia Maxona. Sytuacja bardzo zabawna, bo przełknięcie ciastka zajmuje nieco czasu, a mi też z tego właśnie powodu ta scena zapadła w pamięci. I dlatego też postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę truskawkowych muffinek z kremem, ale równie pyszne są również bez kremu, wystarczy je lekko posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


SKŁADNIKI

Na muffinki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g kwaśnej śmietany 12%
  • 200 g truskawek
  • 100 g masła
  • 280 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Na krem truskawkowy
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 300 g truskawek

WYKONANIE

Muffinki: Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, jogurt i kwaśną śmietanę. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, dodać truskawki i wszystko wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi i delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia.

Muffinki można posypać jedynie cukrem pudrem lub polać lukrem, albo też można przygotować poniższy krem.

Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i wstawić do lodówki. Truskawki umyć i mieścić w misie blendera. Jeżeli są kwaśne, to można je lekko dosłodzić, a następnie zblendować. Gotową masę truskawkową wlać do śmietany i dobrze zmiksować. Włożyć do lodówki na godzinę. 
Małym nożykiem odcinać wierzch muffinki i rękawem cukierniczym wyciskać krem, nałożyć górę i na nią również wycisnąć nieco kremu truskawkowego.