czwartek, 28 maja 2015

Muffinki rabarbarowe


Sezon na rabarbar w pełni, więc tym razem muffinki rabarbarowe. Osobiście muszę przyznać, że w tym roku z rabarbaru skorzystałam maksymalnie robiąc tarty, ciasta i kompoty. Muffinki są delikatne z lekko kwaśnym posmakiem.

SKŁADNIKI
  • 270 g rabarbaru (3 sztuki)
  • 100 g masła
  • 290 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 330 g kwaśnej śmietany 12%

WYKONANIE

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Rabarbar umyć, jeżeli skórka jest twarda, to ją zdjąć i pokroić na cienkie plasterki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i kwaśną śmietanę. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, dodać rabarbar i wszystko wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi i dokładnie wymieszać. Nakładać do foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia.