Sezon na rabarbar w pełni, więc tym razem muffinki rabarbarowe. Osobiście muszę przyznać, że w tym roku z rabarbaru skorzystałam maksymalnie robiąc tarty, ciasta i kompoty. Muffinki są delikatne z lekko kwaśnym posmakiem.
SKŁADNIKI
- 270 g rabarbaru (3 sztuki)
- 100 g masła
- 290 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 330 g kwaśnej śmietany 12%
WYKONANIE
Masło rozpuścić i zostawić do
ostudzenia. Rabarbar umyć, jeżeli skórka jest twarda, to ją zdjąć i pokroić na cienkie plasterki. Piekarnik nagrzać
do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać
mąką lub włożyć papierowe foremki.
W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione
masło i kwaśną śmietanę. Mieszać tak długo, aż cukier się
rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę,
szczyptę soli, dodać rabarbar i wszystko wymieszać. Połączyć składniki
suche z mokrymi i dokładnie wymieszać. Nakładać do foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na
złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz