niedziela, 24 maja 2015

Ciasto z Arydii - Arydzki przysmak z książki "Drużyna. Góra Skorpiona" John'a Flanagan'a


"Do kawy podano deser w postaci delikatnego ciasta pociętego na małe prostokąty, przekładanego nadzieniem z mielonych orzechów włoskich i piniowych, zmieszanych z miodem.
- Wspaniałe ciasteczko - stwierdził Ulf. - Po zjedzeniu nadal można cieszyć się smakiem, oblizując palce z miodu."
John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 157

Realizacja tego pomysłu zajęła mi nieco czasu, bo miałam problem z dostępnością orzeszków piniowych. Ostatecznie zamówiłam je w firmie Skworcu. Sam przepis wymyśliłam sama i jak się okazało ciasteczka faktycznie są pyszne.



SKŁADNIKI

Na biszkopt
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
Na nadzienie
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g orzechów piniowych
  • 1 szklanka miodu


WYKONANIE

Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać olej, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. 

Nadzienie: Około 50 g orzeszków piniowych zmielić (lub rozbić tłuczkiem orzechy włożone do woreczka), pozostałe zostawić w całości i wszystkie przesypać do garnuszka. Dodać miód i podgrzewać mieszając do momentu aż miód będzie rzadki i dobrze wymiesza się z orzechami. Orzechy włoskie zmielić na małe kawałki lub rozbić tłuczkiem i dodać do masy miodowej. Całość wymieszać.

Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki i przełożyć je masą orzechowo-miodową, docisnąć tak aby oba placki dobrze się za sobą skleiły. Górę polać polewą czekoladową i udekorować orzechami włoskimi lub piniowymi. Polewę czekoladową zrobić według własnego przepisu lub można skorzystać z poniższego.

Polewa czekoladowa: Do garnuszka włożyć jedną czekoladę, dodać 150 ml śmietany 30%. Mieszając podgrzewać do momentu aż czekolada się stopi, a składniki połączą.

Ciasto można podawać pokrojone na normalne kawałki lub, podobnie jak w książce, na małe prostokąty.