Poniższy przepis przekazała mi moja mama. Ma on długą historię, bo robiła go również moja babcia i prababcia itd. W dawnych czasach maślankę często zastępowano kapołką. Warto spróbować, bo taki żur jest bardzo smaczny i sycący, przy czym również bardzo szybko się go robi. Zupę podaje się z ziemniakami (starczy włożyć do talerza kilka ziemniaczków i zalać je żurkiem).
SKŁADNIKI
- 1 l maślanki
- 1 mała śmietanka słodka 12%
- 3 jajka
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
- do smaku sól, pieprz, maggi
- dodatkowo: ziemniaki (ilość wedle uznania)
WYKONANIE
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Do garnka wlać maślankę, śmietankę, dodać roztrzepane jajka i kminek. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, tak żeby nie było grudek i również wlać do garnka. Mieszając od czasu do czasu zagotować. W międzyczasie posiekać koperek.
Kiedy zupa zawrze, wyłączyć palnik, dodać koperek, doprawić solą, pieprzem i odrobiną maggi.
Do talerza włożyć 2-3 ziemniaki, lekko je posiekać i zalać gotowym żurkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz