czwartek, 21 maja 2015

Łosoś smażony


Uwielbiam łososia w każdej formie. Najczęściej przyrządzam go na parze z ziołami prowansalskimi, ale w życiu wszystkiego trzeba spróbować, więc tym razem równie smaczna wersja smażona :-) Idealnie smakuje ze wczesnymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret.

SKŁADNIKI
  • 1 duży filet z łososia (ilość wedle uznania)
  • 1/2 cytryny
  • olej do smażenia
  • około 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryby


WYKONANIE

Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią i odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Po w/w czasie łososia przyprawić solą, pieprzem (ja dodaję również szczyptę białego pieprzu, bo bardziej mi wtedy ryba smakuje), ziołami prowansalskimi i opcjonalnie można dodać również nieco przyprawy do ryb. Następnie obtoczyć łososia w mące i smażyć na rozgrzanym oleju około 10-15 minut (utrzymywać małą temperaturę, a dopiero pod koniec smażenia zwiększyć żeby łosoś ładnie się przypiekł).