sobota, 23 maja 2015

Muffinki cappuccino z kremem mascarpone


Kolejna propozycja na zrobienie muffinek. Tym razem przepis wprost z książki "Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.

SKŁADNIKI

Na muffinki
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 25 g cappuccino
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 ml oleju
  • 100 g świeżego twarożku
  • 300 g maślanki

Na krem
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 opakowanie śmietan-fix


WYKONANIE

Krem: W misce ubić żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko ubić. Włożyć do lodówki.

Muffinki: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. W misce roztrzepać jajko, dodać cukier, cukier waniliowy, maślankę, olej i twarożek. Mieszać aż oba cukry się rozpuszczą. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, cappuccino, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połączyć składniki suche i mokre. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. 

Na ostudzone muffinki nakładać dużą porcję kremu mascarpone. Gotowe muffinki można posypać kawą rozpuszczalną lub kakao.