Kolejna propozycja na zrobienie muffinek. Tym razem przepis wprost z książki "Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.
SKŁADNIKI
Na muffinki
- 250 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 25 g cappuccino
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 ml oleju
- 100 g świeżego twarożku
- 300 g maślanki
Na krem
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 250 g sera mascarpone
- 1 opakowanie śmietan-fix
WYKONANIE
Krem: W misce ubić żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko ubić. Włożyć do lodówki.
Muffinki: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
W misce roztrzepać jajko, dodać cukier, cukier waniliowy, maślankę, olej i twarożek. Mieszać aż oba cukry się rozpuszczą. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, cappuccino, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połączyć składniki suche i mokre. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor.
Na ostudzone muffinki nakładać dużą porcję kremu mascarpone. Gotowe muffinki można posypać kawą rozpuszczalną lub kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz