Lekkie i pyszne danie z kaszą w roli głównej. Poza kaszą dominują trzy główne składniki: kurczak, pieczarki i brokuł. Trudno mi było zdecydować się na określone składniki, bo nie byłam pewna, czy będą tworzyły smaczne zestawienie. Jak się okazało czasami mniej znaczy więcej, więc taka ilość składników i w takim zestawieniu smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania kaszy jęczmiennej (2x100 g)
- 340 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 brokuł
- 1 pierś z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 kostka rosołowa (z kurczaka)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Do garnka nalać około 1,2 litra wody, wrzucić kostkę rosołową i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić kaszę (wysypać z torebek). Gotować mieszając od czasu do czasu (czas gotowania podany jest na opakowaniu). Kasza powinna wchłonąć większość wody z kostką rosołową, pozostały nadmiar odcedzić przez sitko.
Brokuł obrać w małe różyczki i ugotować w wodzie lub na parze (w wodzie ok. 3 min., na parze ok. 6 min.).
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki poszatkować. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i pieczarki, posypać solą i pieprzem. Smażyć około 7 minut, do momentu aż pieczarki nie będą surowe.
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać, przełożyć na patelnię i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Wszystkie składniki, kaszę, pieczarki, brokuł i kurczaka, przełożyć do garnka lub głębokiej patelni i wymieszać.
Kilka uwag: Osobiście użyłam białego pieprzu i szczyptę świeżo mielonego kolorowego. Jeżeli chodzi o doprawienie kurczaka ziołami prowansalskimi, to nie żałujcie tej przyprawy, bo pogłębi ona smak potrawy ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz