środa, 20 maja 2015

Tarta truskawkowo-rabarbarowa - J.R.R. Tolkien "Hobbit"


Nie przesadzę jeśli napiszę, że tarta truskawkowo-rabarbarowa jest fenomenalna :-) Bo w istocie taka jest. Smaczna, nie za słodka, nie za kwaśna, po prostu w sam raz! 
Przepisem tym nawiązać pragnę do mojej akcji "kulinarnie z literatury i filmu". Tak sobie pomyślałam, że właśnie taka tarta mogła znaleźć się na stole Bilbo w trakcie odwiedzin krasnoludów.

"Nie zabawili długo za stołem, ściśle mówiąc zaczynali dopiero po trzecim kawałku ciasta, gdy rozległ się znowu dzwonek, jeszcze głośniejszy niż poprzedni. (...) Mignęła mu okropna myśl, że ciasta może nie starczyć dla wszystkich, a wówczas on, jako gospodarz - znał bowiem obowiązki gościnności i gotów był ich przestrzegać, nawet gdyby okazały się bardzo bolesne - będzie musiał obejść się smakiem."
J.R.R. Tolkien "Hobbit", str. 12


W przepisie użyłam formy do tarty o średnicy 29 cm. Masło i woda do ciasta powinny być zimne.

SKŁADNIKI

Na ciasto kruche
  • 270 g mąki tortowej
  • 130 g masła
  • 65 g cukru
  • 3żóltka
  • 1 łyżka zimnej wody
Na nadzienie 
  • 330 g rabarbaru (około 3 sztuki)
  • 340 g truskawek
  • 3 białka
  • 125 g cukru

WYKONANIE


Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, truskawki przekroić na pół. W misce ubić białko stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania białej pianki. Po wyjęciu spodu tarty zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Wymieszać owoce z ubitymi białkami i wyłożyć na tarcie. Piec 30 minut.