Czytając książkę John'a Flanagan'a "Drużyna. Góra Skorpiona" natknęłam się na całe mnóstwo różnorodnych potraw. Niektóre są nam przybliżone bliżej i dosyć dobrze opisane, zaś inne są wspomniane raczej ogólnikowo. I taką mniej jasną potrawą właśnie się zainspirowałam tworząc muffinki migdałowe.
Cytat z książki: "W drzwiach stanęła jedna ze służących. W rękach trzymała tacę, na której stały dzbanek z kawą, filiżanka i talerz z różnymi rodzajami ciasteczek, w których Hal zdążył się rozsmakować".
John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 71
Owe ciasteczka, które tak bardzo polubił główny bohater mogły mieć różny kształt i wielkość. Ja założyłam, że mogły to być babeczki w różnych smakach.
SKŁADNIKI
- 100 g mielonych migdałów
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 330 g kwaśnej śmietany 12%
- 90 ml oleju
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i olej, dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Obie masy (suchą i mokrą) połączyć i dobrze wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor.
Muffinki można dodatkowo udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz