niedziela, 17 maja 2015

Muffinki migdałowe - John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona"


Czytając książkę John'a Flanagan'a "Drużyna. Góra Skorpiona" natknęłam się na całe mnóstwo różnorodnych potraw. Niektóre są nam przybliżone bliżej i dosyć dobrze opisane, zaś inne są wspomniane raczej ogólnikowo. I taką mniej jasną potrawą właśnie się zainspirowałam tworząc muffinki migdałowe. 
Cytat z książki: "W drzwiach stanęła jedna ze służących. W rękach trzymała tacę, na której stały dzbanek z kawą, filiżanka i talerz z różnymi rodzajami ciasteczek, w których Hal zdążył się rozsmakować".
John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 71
 
Owe ciasteczka, które tak bardzo polubił główny bohater mogły mieć różny kształt i wielkość. Ja założyłam, że mogły to być babeczki w różnych smakach.


SKŁADNIKI
  • 100 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 330 g kwaśnej śmietany 12%
  • 90 ml oleju

WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i olej, dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Obie masy (suchą i mokrą) połączyć i dobrze wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. 
Muffinki można dodatkowo udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów.