czwartek, 24 listopada 2016

Koktajl Inka z bananami, czekoladą i mleczkiem kokosowym


Jak raz spróbujecie koktajlu z kawą zbożową Inka, to nie będziecie potrafili go przestać pić. Bardzo pyszny koktajl, który można pić na trzy sposoby: na zimno, na ciepło i w temperaturze pokojowej. Rewelacyjny smak, od którego trudno się oderwać, a dzięki zawartości kawy Inka, bananów, czekolady gorzkiej i mleczka kokosowego, to samo zdrowie. Gorąco polecam Wam ten przepis, bo skradł moje serce :-)

SKŁADNIKI

  • 200 ml gorącej wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 7 łyżeczek (15 g) kawy Inka o smaku karmelowym
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 2 banany
  • dodatkowo do dekoracji: odrobina miodu, wiórki kokosowe


WYKONANIE

Do wysokiego naczynia włożyć gorzką czekoladę, zalać ją gorącą wodą i dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Następnie wsypać kawę zbożową Inka i ponownie dobrze wymieszać. Przelać do misy blendera, dodać banany, mleczko kokosowe i zmiksować na jednolitą masę. Każdą szklankę posmarować u góry delikatnie miodem i położyć na rozsypane wiórki kokosowe. Rozlać do szklanek koktajl. Można go podawać na trzy sposoby: od razu w temperaturze pokojowej, schłodzony lub podgrzany.