wtorek, 22 listopada 2016

Kawa Inka z dynią, cynamonem, kardamonem i bitą śmietaną


Idealne połączenie pysznego napoju pełnego zdrowia i naturalności. Jak to możliwe? A właśnie tak, że napój ten przygotowany został z kawy zbożowej Inka. Ale to nie wszystko! Teraz można kupić Inkę wzbogaconą wapniem i witaminami. Jak dla mnie w sam raz :-) Wieczory są długie, na dworze coraz to zimniej, więc nic tylko pora zrobić pyszną kawę Inka z dynią, cynamonem, kardamonem i bitą śmietaną. Nie tylko przyjemnie nas ogrzeje, ale również poprawi humor.


Przepis na 4 normalne szklanki lub 2 bardzo duże.

SKŁADNIKI

  • 7 kopiastych łyżeczek kawy Inka z wapniem i witaminami
  • 640 ml wody
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru
  • 60 ml mleka 3,5 %
  • 180 g rzadkiego puree z dyni (przepis)
  • 400 g śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego + 1 łyżeczka cukru
  • 1 śmietan-fix
  • dodatkowo: nieco kakao do dekoracji

WYKONANIE

Do garnuszka wsypać kawę Inka, zalać przegotowaną, gorącą wodą, po czym dodać cukier, kardamon, cynamon, przyprawę do piernika, mleko i puree z dyni. Wymieszać i zostawić do ochłodnięcia.

Do miski wlać śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej śmietany wsypać śmietan-fix i krótko zmiksować do połączenia składników. 

Kawę wymieszać i przelać do szklanek. Na wierzch każdej porcji wycisnąć dekoracyjną szprycą śmietanę, po czym posypać przez sitko kakao. Podawać schłodzone.