Idealne połączenie pysznego napoju pełnego zdrowia i naturalności. Jak to możliwe? A właśnie tak, że napój ten przygotowany został z kawy zbożowej Inka. Ale to nie wszystko! Teraz można kupić Inkę wzbogaconą wapniem i witaminami. Jak dla mnie w sam raz :-) Wieczory są długie, na dworze coraz to zimniej, więc nic tylko pora zrobić pyszną kawę Inka z dynią, cynamonem, kardamonem i bitą śmietaną. Nie tylko przyjemnie nas ogrzeje, ale również poprawi humor.
Przepis na 4 normalne szklanki lub 2 bardzo duże.
SKŁADNIKI
- 7 kopiastych łyżeczek kawy Inka z wapniem i witaminami
- 640 ml wody
- szczypta mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cukru
- 60 ml mleka 3,5 %
- 180 g rzadkiego puree z dyni (przepis)
- 400 g śmietany kremówki 36%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego + 1 łyżeczka cukru
- 1 śmietan-fix
- dodatkowo: nieco kakao do dekoracji
WYKONANIE
Do garnuszka wsypać kawę Inka, zalać przegotowaną, gorącą wodą, po czym dodać cukier, kardamon, cynamon, przyprawę do piernika, mleko i puree z dyni. Wymieszać i zostawić do ochłodnięcia.
Do miski wlać śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej śmietany wsypać śmietan-fix i krótko zmiksować do połączenia składników.
Kawę wymieszać i przelać do szklanek. Na wierzch każdej porcji wycisnąć dekoracyjną szprycą śmietanę, po czym posypać przez sitko kakao. Podawać schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz