środa, 2 listopada 2016

Jesienny deser z kaszą jaglaną i dynią


Idealny deser na chłodne, jesienne dni. Przyjemnie rozgrzewa i jest przepyszny. Dodatkowo dzięki zawartości kaszy jaglanej, dyni, żurawiny i rodzynek jest zdrowy.

Podana ilość składników starcza na 4 miseczki żaroodporne.

SKŁADNIKI
  • 100 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 150 g puree z dyni
  • 6 g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 70 g suszonych moreli
  • 35 g suszonej żurawiny
  • 35 g rodzynek
  • 10 g płatków migdałowych

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wrzucić opakowanie z kaszą jaglaną. Gotować 15 minut, po czym wyciągnąć. Kaszę wsypać do głębokiej miski lub talerza. Od razu dodać masło i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. Następnie dodać puree z dyni, przyprawę do piernika, cynamon, kardamon, żurawinę, rodzynki i drobno pokrojone morele. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornych miseczek. Wyrównać górę i posypać płatkami migdałowymi. Piec na środkowej półce piekarnika 25 minut. Można podawać od razu ciepłe lub po ochłodnięciu.