Idealny deser na chłodne, jesienne dni. Przyjemnie rozgrzewa i jest przepyszny. Dodatkowo dzięki zawartości kaszy jaglanej, dyni, żurawiny i rodzynek jest zdrowy.
Podana ilość składników starcza na 4 miseczki żaroodporne.
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 30 g cukru trzcinowego
- 150 g puree z dyni
- 6 g przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 70 g suszonych moreli
- 35 g suszonej żurawiny
- 35 g rodzynek
- 10 g płatków migdałowych
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wrzucić opakowanie z kaszą jaglaną. Gotować 15 minut, po czym wyciągnąć. Kaszę wsypać do głębokiej miski lub talerza. Od razu dodać masło i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. Następnie dodać puree z dyni, przyprawę do piernika, cynamon, kardamon, żurawinę, rodzynki i drobno pokrojone morele. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornych miseczek. Wyrównać górę i posypać płatkami migdałowymi. Piec na środkowej półce piekarnika 25 minut. Można podawać od razu ciepłe lub po ochłodnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz