Szybkie i proste ciasto do popołudniowej kawy. Ciasto jest dosyć niskie, więc można wykorzystać mniejszą formę niż podana w przepisie.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 4 banany
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 70 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 90 g białej czekolady
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką.
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i wanilinowy. Do ubitej pianki dodać olej rzepakowy i rozgniecione na papkę banany, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Do gotowej masy wsypać startą na tarce czekoladę, wymieszać szpatułką i przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Gotowe ciasto ostudzić i udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz