sobota, 5 listopada 2016

Ciasto bananowe z białą czekoladą


Szybkie i proste ciasto do popołudniowej kawy. Ciasto jest dosyć niskie, więc można wykorzystać mniejszą formę niż podana w przepisie.


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 4 banany
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 90 g białej czekolady

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. 

Do miski wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i wanilinowy. Do ubitej pianki dodać olej rzepakowy i rozgniecione na papkę banany, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Do gotowej masy wsypać startą na tarce czekoladę, wymieszać szpatułką i przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Gotowe ciasto ostudzić i udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.