Pyszny chleb, który idealnie nada się na śniadanie, kolację lub pomysłową przekąskę dla gości. Nie trzeba go kroić, tylko odrywa się po kawałku.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 + do podsypywania
- 20 g drożdży
- 400 ml letniej wody
- 10 g soli
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g zielonych oliwek bez pestek
- 200 g serka słonego półtłustego lub sera typu feta
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- oliwa
WYKONANIE
Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, pokruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać pozostałą wodę i dodać zaczyn. Dobrze wymieszać np. drewnianą łyżką, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zacząć zagniatać ciasto. Stopniowo dodawać po kawałku masła cały czas wyrabiając. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, lekko spłaszczyć, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Oliwki i ser powinny być w temperaturze pokojowej, należy więc wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Oliwki pokroić na mniejsze kawałki. Formę keksową o wymiarach 35x12 cm lekko wysmarować oliwą i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią pozbawiając go w ten sposób nagromadzonego powietrza. Przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt (nie za cienki). Na cieście wyłożyć do połowy oliwki i słony ser, zostawiając nieco pustego miejsca na brzegach. Farsz posypać równomiernie oregano i skropić delikatnie oliwą. Złożyć na pół, skleić lekko brzegi i pociąć na średniej wielkości paski. Każdy pasek zawinąć i przełożyć do formy układając go na stojąco. Żeby wszystkie się zmieściły należy układać je ciasno. Tak przygotowane ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 40-60 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) poprzez uchylone drzwiczki. Piec 40 minut, wyciągnąć z foremki, zdjąć papier do pieczenia i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Można też piec chleb 30 minut, następnie wyciągnąć go z foremki, zdjąć papier i włożyć ponownie na 5-10 minut. Chleb jest prawidłowo upieczony jeżeli po stuknięciu palcami w jego spód wydaje głuchy odgłos.
Przygotowywanie chleba na fotografiach.
Rozwałkowane ciasto. |
Ciasto z wyłożonym farszem. |
Pokrojone ciasto, gotowe do zwijania. |
Ciasto zawinięte w ślimaki i włożone do formy. |
Gotowy chleb. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz