sobota, 5 listopada 2016

Chleb z oliwkami i słonym serem


Pyszny chleb, który idealnie nada się na śniadanie, kolację lub pomysłową przekąskę dla gości. Nie trzeba go kroić, tylko odrywa się po kawałku.


SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 + do podsypywania
  • 20 g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 10 g soli
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g zielonych oliwek bez pestek
  • 200 g serka słonego półtłustego lub sera typu feta
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa

WYKONANIE

Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, pokruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać pozostałą wodę i dodać zaczyn. Dobrze wymieszać np. drewnianą łyżką, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zacząć zagniatać ciasto. Stopniowo dodawać po kawałku masła cały czas wyrabiając. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, lekko spłaszczyć, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić, a nawet potroić swoją objętość.

Oliwki i ser powinny być w temperaturze pokojowej, należy więc wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Oliwki pokroić na mniejsze kawałki. Formę keksową o wymiarach 35x12 cm lekko wysmarować oliwą i wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią pozbawiając go w ten sposób nagromadzonego powietrza. Przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt (nie za cienki). Na cieście wyłożyć do połowy oliwki i słony ser, zostawiając nieco pustego miejsca na brzegach. Farsz posypać równomiernie oregano i skropić delikatnie oliwą. Złożyć na pół, skleić lekko brzegi i pociąć na średniej wielkości paski. Każdy pasek zawinąć i przełożyć do formy układając go na stojąco. Żeby wszystkie się zmieściły należy układać je ciasno. Tak przygotowane ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 40-60 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) poprzez uchylone drzwiczki. Piec 40 minut, wyciągnąć z foremki, zdjąć papier do pieczenia i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Można też piec chleb 30 minut, następnie wyciągnąć go z foremki, zdjąć papier i włożyć ponownie na 5-10 minut. Chleb jest prawidłowo upieczony jeżeli po stuknięciu palcami w jego spód wydaje głuchy odgłos.




Przygotowywanie chleba na fotografiach.

Rozwałkowane ciasto.
Ciasto z wyłożonym farszem.
Pokrojone ciasto, gotowe do zwijania.
Ciasto zawinięte w ślimaki i włożone do formy.
Gotowy chleb.