poniedziałek, 14 listopada 2016

Ciasto z kaszy jaglanej z korzenną nutą


Coś w sam raz do podjadania w coraz zimniejsze jesienne dni. Dodatkowo ciasto dzięki korzennej nucie doda nam przyjemnego uczucia rozgrzania i zapewni większą odporność, a to za sprawą żurawiny, kaszy jaglanej, dyni, rodzynek i migdałów.


SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 250 g puree z dyni
  • 90 g żurawiny mrożonej lub suszonej
  • 100 g rodzynek
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 25 g płatków migdałowych

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do garnka z gotującą się wodą wrzucić 2 woreczki kaszy jaglanej (2 x 100 g) i gotować 15 minut. Do kolejnego garnka dodać masło, rozpuścić je, dodać puree z dyni, cukier trzcinowy i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Następnie dodać żurawinę, rodzynki, przyprawę do piernika, cynamon i kardamon, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 32 cm, wyrównać górę i posypać równomiernie płatkami migdałowymi. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Uwagi: Ciasto musi mieć czas na ochłodnięcie, bo w przeciwnym razie będzie miękkie i nie da się go kroić. Jeżeli nie posiadacie tak dużej formy okrągłej, to równie dobrze możecie wykorzystać prostokątną lub zapiec masę w żaroodpornych miseczkach. Pamiętać należy również, że im wyższa będzie warstwa, tym dłużej należy ją zapiekać w piekarniku.