Grissini to chrupiące paluszki chlebowe. Ta pyszna przekąska pochodzi z Włoch i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed głównym daniem. Sprawdzi się jednak równie dobrze jako przekąska dla gości.
SKŁADNIKI
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 230 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo: mąka do podsypywania blatu i oliwa do posmarowania blach
WYKONANIE
Do miseczki wlać 50 ml wody, rozkruszyć drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły, po czym dodać 50 g mąki, wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu.
Do dużej miski dodać pozostałe składniki i zaczyn, przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, co może zająć około 7 minut. W razie potrzeby podsypywać mąką. Z wyrobionego ciasta utworzyć kulę, przełożyć do miski, lekko spłaszczyć i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do wyrastania na 2-3 godziny (czas ten jest zależny od temperatury pomieszczenia). Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dwie blachy wysmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią w celu odpowietrzenia, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 34x22 cm. Ciasto pokroić na paski i z każdego utoczyć wałek o długości mniej więcej 27 cm.
Paluchy przełożyć na blachy, włożyć do piekarnika, piekarnik zaparować np. spryskiwaczem do kwiatów i piec 35 minut. Upieczone paluchy przełożyć na kratkę do ostudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Uwagi: Ciasto najłatwiej formuje się na wałki palcami na niepodsypanym mąką blacie. Paluchy nie muszą być idealnie równie.
Wyrośnięte ciasto. |
Rozwałkowane ciasto. |
Ciasto pokrojone na paski. |
Paluchy przygotowane do pieczenia. |
Upieczone paluchy. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz