poniedziałek, 28 listopada 2016

Babka z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym


Rewelacyjna w smaku babka. Delikatna, z pysznym, lekko wilgotnym nadzieniem czekoladowo-cynamonowym. Zachwyci niejedną osobę. Idealnie sprawdzi się również na Świąteczny stół.


SKŁADNIKI

Na babkę:

  • 130 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 130 g masła w temperaturze pokojowej
  • dodatkowo: mąka do podsypywania, masło do natłuszczenia formy, cukier puder do dekoracji
Na nadzienie:

  • 20 g kakao
  • 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

WYKONANIE

Do małej miski wlać letnią wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na około 30 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wbić jajko, dodać żółtka, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować na jednolitą masę po czym stopniowo dodawać mąkę mieszając łyżką lub miksując. Następnie wlać gotowy zaczyn, wymieszać i stopniowo dodawać masło wcierając je w masę. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Ciasto powinno być lśniące i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć ponownie do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.

Formę do babki o średnicy 24 cm (lub większą) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią w celu odpowietrzenia go, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25 x 40 cm. Składniki na nadzienie zagnieść i rozsypać na cieście zostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Następnie ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i włożyć do formy ściśle łącząc oba końce. Formę przykryć ponownie ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na około godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wyrośniętą babkę włożyć do piekarnika i piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Najlepiej po 30 minutach babkę przełożyć na niższy poziom i przykryć z góry np. papierem do pieczenia. Upieczoną babkę wyciągnąć z formy i ostudzić na kartce. Do dekoracji posypać przez sitko cukrem pudrem. Babkę można udekorować również lukrem lub polać białą czekoladą.