sobota, 18 grudnia 2021

Tarta z boczkiem, pieczarkami i serem halloumi


Tym razem na moim stole zagościły greckie smaki. Tarta z boczkiem, pieczarkami i serem halloumi jest prosta i szybka w przygotowaniu, zaś smakuje rewelacyjnie. Moje zdjęcia zdecydowanie nie pokazują tego ;-) Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Pamiętajcie tylko o tym, aby dobrze odparować pieczarki, aby tarta nie wyszła za mokra. Pozostałe ciasto francuskie ułożyłam na spodzie tarty, a kilka wyciętych liści ułożyłam na wierzchu.




SKŁADNIKI

  • 180 g gotowanego boczku
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera halloumi
  • pęczek natki pietruszki
  • garść liści bazylii
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 15 g mąki pszennej
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano
  • 300 g ciasta francuskiego



WYKONANIE


Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pieczarki i cebulę. Posolić, dodać pieprzu i smażyć około 5 minut. Boczek pokroić w niewielką kostkę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w niewielkie słupki. Boczek wraz z papryką dodać do pieczarek i smażyć przez kolejne kilka minut. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia.


Jajka wbić do miski i rozbełtać. Dodać jogurt grecki, mąkę, posiekaną natkę pietruszki i porwaną na mniejsze kawałki bazylię. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i oregano. Ser halloumi pokroić w niewielką kostkę. Połowę wsypać do farszu na patelni, resztę zostawić.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Tartę włożyć na 7 minut do piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć. Ostudzone posmarować połową sosu. Resztę sosu wlać na patelnię, wymieszać i przelać cały farsz równomiernie na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć pozostały ser halloumi i posypać oregano. Włożyć do piekarnika i piec 25-30 minut, aż tarta się zetnie, a ser przypiecze. Podawać na ciepło.


Uwagi: Po wyciągnięciu z piekarnika upieczonej tarty, warto dać jej chwilę, aby "odpoczęła". Dzięki temu będzie się ją łatwiej kroiło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz