czwartek, 17 listopada 2016

Ciasto z jagodami i kruszonką


Pyszne ciasto z przepisu Anny Starmach, który znajdziecie pod tym linkiem: Ciasto z jagodami i kruszonką. W przepisie podanym poniżej wprowadziłam małe zmiany. Cukru dodałam tyle ile podano w przepisie, ale dla mnie to zdecydowanie za duża ilość, więc następnym razem, gdy zrobię to ciasto, to na pewno dodam mniej cukru.


SKŁADNIKI

Na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2-3 łyżki wody
Na nadzienie:

  • 200 g marmolady wieloowocowej
  • 300 g jagód
Na bezę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru

WYKONANIE

Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich włożyć ponownie do lodówki, zaś dwie pozostałe połączyć, rozwałkować, wyłożyć na dnie formy o wymiarach 25x30 cm, po czym ponakłuwać widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć, posmarować marmoladą i włożyć ponownie do piekarnika na 5 minut. 

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Na podpieczonym kruchym spodzie wyłożyć równomiernie jagody. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubite białka wyłożyć na jagodach, zaś na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto z lodówki. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut.