czwartek, 17 listopada 2016

Ciasto z jagodami i kruszonką


Pyszne ciasto z kruszonką, na które przepis znalazłam na blogu Anny Starmach. Oczywiście wprowadziłam kilka zmian. Ciasto jest rewelacyjne, ale dla mnie ciut za słodkie. Myślę, że ilość cukru można spokojnie zmniejszyć.


SKŁADNIKI

Na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2-3 łyżki wody
Na nadzienie:

  • 200 g marmolady wieloowocowej
  • 300 g jagód
Na bezę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru

WYKONANIE

Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich włożyć ponownie do lodówki, zaś dwie pozostałe połączyć, rozwałkować, wyłożyć na dnie formy o wymiarach 25x30 cm, po czym ponakłuwać widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć, posmarować marmoladą i włożyć ponownie do piekarnika na 5 minut. 

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Na podpieczonym kruchym spodzie wyłożyć równomiernie jagody. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubite białka wyłożyć na jagodach, zaś na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto z lodówki. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut.