poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Fasolka szparadowa - tradycyjna


Nie brak nam odmian fasolki szparagowej, za to moim zdaniem najsmaczniejsza jest podawana w tradycyjny sposób, czyli z masłem i tartą bułką. Można ją przygotować na dwa sposoby, które opiszę poniżej. Ilość składników należy dostosować do ilości fasolki szparagowej.

SPOSÓB 1. Fasolka gotowana, polana zarumienionym masłem z tartą bułką.

SKŁADNIKI
  • fasolka szparagowa (odmiana wedle uznania)
  • masło
  • tarta bułka
  • sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE

Fasolkę umyć, poodcinać końcówki z ogonkami, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. W garnuszku rozpuścić masło, dodać łyżkę tartej bułki, podgrzewać mieszając, aż się ładnie zarumieni. Doprawić lekko solą i pieprzem. Gotową fasolkę odcedzić, nakładać na talerz i polewać masłem z tartą bułką.




SPOSÓB 2. Fasolka pieczona z masłem i tartą bułką.


SKŁADNIKI
  • fasolka szparagowa (odmiana wedle uznania)
  • masło
  • tarta bułka
  • sól, pieprz

WYKONANIE

Fasolkę umyć, poodcinać końcówki z ogonkami, przełożyć do garnka, zalać wodą i krótko gotować. Na patelni rozpuścić masło, dodać odcedzoną z wody fasolkę, posypać ją solą, pieprzem i tartą bułką. Piec do miękkości obracając fasolkę od czasu do czasu, żeby całość się ładnie zarumieniła.