Tarta, w której łączą się różne smaki: kakaowy spód z lekko kwaśnym owocowym wnętrzem, a do tego słodka polewa z białej czekolady. Coś w sam raz dla głodnych wrażeń ;-)
Korzystałam z formy do tarty o średnicy 30 cm.
SKŁADNIKI
Na ciasto kruche:
- 240 g mąki tortowej
- 30 g kakao
- 130 g masła
- 80 g cukru trzcinowego (jeżeli nie posiadacie, to może być zwykły)
- 3 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 3 białka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g żurawiny
- 200 g jagód
- 200 g jeżyn
- 100 g białej czekolady
WYKONANIE
Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać
mąkę, kakao, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do
uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze
trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i
włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i
wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając
palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i
piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Owoce umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać
mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać
proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier puder. Połączyć
delikatnie obie masy i wsypać owoce, wymieszać. Tak przygotowaną masę
wylać na lekko podpieczony spód tarty. Włożyć ponownie do piekarnika na 30 minut. Gotową
tartę zostawić do ostudzenia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią górę tarty. Można na jej wierzchu rozrzucić
kilkanaście owoców do ozdoby (u mnie było to również kilka borówek amerykańskich i czerwona porzeczka, bo akurat miałam na ogródku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz