poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Tarta z owocami leśnymi


Tarta, w której łączą się różne smaki: kakaowy spód z lekko kwaśnym owocowym wnętrzem, a do tego słodka polewa z białej czekolady. Coś w sam raz dla głodnych wrażeń ;-)

Korzystałam z formy do tarty o średnicy 30 cm.

SKŁADNIKI

Na ciasto kruche:
  • 240 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • 130 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego (jeżeli nie posiadacie, to może być zwykły)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g żurawiny
  • 200 g jagód
  • 200 g jeżyn
  • 100 g białej czekolady

WYKONANIE

Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, kakao, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Owoce umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier puder. Połączyć delikatnie obie masy i wsypać owoce, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na lekko podpieczony spód tarty. Włożyć ponownie do piekarnika na 30 minut. Gotową tartę zostawić do ostudzenia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią górę tarty. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście owoców do ozdoby (u mnie było to również kilka borówek amerykańskich i czerwona porzeczka, bo akurat miałam na ogródku).