niedziela, 23 sierpnia 2015

Ciasto pszenno-orkiszowe do tarty


Tarty robię już od dawna, ale nigdy nie próbowałam zrobić wersji zdrowszej z mąki orkiszowej. Zaraz więc po jej zakupie zabrałam się za przygotowywanie tarty warzywnej, a że spód wyszedł również smaczny, to zamieszam go w osobnym poście.

Podane składniki są wystarczające na formy do tarty o średnicy od 29 cm do 32 cm.

SKŁADNIKI
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g mąki pszennej razowej
  • 140 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka zimnej wody


WYKONANIE

Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wypełnić go wybranym nadzieniem i całość zapiekać 30 minut.


Tarta po podpieczeniu: