Tarty robię już od dawna, ale nigdy nie próbowałam zrobić wersji zdrowszej z mąki orkiszowej. Zaraz więc po jej zakupie zabrałam się za przygotowywanie tarty warzywnej, a że spód wyszedł również smaczny, to zamieszam go w osobnym poście.
Podane składniki są wystarczające na formy do tarty o średnicy od 29 cm do 32 cm.
SKŁADNIKI
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 80 g mąki pszennej razowej
- 140 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka zimnej wody
WYKONANIE
Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto (do
uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze
trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i
włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i
wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając
palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i
piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wypełnić go wybranym nadzieniem i całość zapiekać 30 minut.
Tarta po podpieczeniu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz