niedziela, 30 sierpnia 2015

Tarta warzywna z szynką na spodzie pszenno-orkiszowym


Mniej kaloryczna, przy czym nadal smaczna tarta z brokułem, papryką, pomidorami i szynką. By odjąć jej kalorii i uczynić jeszcze bardziej zdrową jej spód jest pszenno-orkiszowy. Świetne rozwiązanie dla tych, którym trudno jest wykluczyć ze swojej diety dań z dodatkiem sera ;-)

Tartę można również podawać na standardowym cieście pszennym. Podane poniżej składniki są wystarczające na formy do tarty o średnicy od 29 cm do 32 cm.

SKŁADNIKI

Na ciasto pszenno-orkiszowe:
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g mąki pszennej razowej
  • 140 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka zimnej wody
 Na nadzienie:
  • 1 mały brokuł (lub niecały duży)
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia (lub 1/2 dużej)
  • kilka plasterków szynki
  • 2 jajka
  • 400 g śmietany 18 %
  • 100 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano

WYKONANIE

Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. 
Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę, cukinię i pomidor w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidora ugotować na parze (5 minut). Szynkę pokroić w kostkę.

Do miseczki wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać.

Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wyłożyć wedle uznania warzywa i szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać na ciepło lub jeść na zimno.