Mniej kaloryczna, przy czym nadal smaczna tarta z brokułem, papryką, pomidorami i szynką. By odjąć jej kalorii i uczynić jeszcze bardziej zdrową jej spód jest pszenno-orkiszowy. Świetne rozwiązanie dla tych, którym trudno jest wykluczyć ze swojej diety dań z dodatkiem sera ;-)
Tartę można również podawać na standardowym cieście pszennym. Podane poniżej składniki są wystarczające na formy do tarty o średnicy od 29 cm do 32 cm.
SKŁADNIKI
Na ciasto pszenno-orkiszowe:
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 80 g mąki pszennej razowej
- 140 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 mały brokuł (lub niecały duży)
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia (lub 1/2 dużej)
- kilka plasterków szynki
- 2 jajka
- 400 g śmietany 18 %
- 100 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
WYKONANIE
Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę
wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę
soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto (do
uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze
trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i
włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i
wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając
palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i
piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę, cukinię i pomidor w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidora ugotować na parze (5 minut). Szynkę pokroić w kostkę.
Do miseczki wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać.
Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wyłożyć wedle uznania warzywa i szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać na ciepło lub jeść na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz