sobota, 1 sierpnia 2015

Ciasto kokosowe kapitańskie


Ciasto w wersji dla dorosłych. Krem delikatny i puszysty z dodatkiem alkoholu, a do tego jasny biszkopt dobrze nasączony herbatą z rumem.

SKŁADNIKI

Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki tortowej
  • 2 łyżki wody
Na masę kokosową:
  • 200 g białej czekolady
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 50 ml rumu
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 opakowania śmietan-fix lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Na nasączenie:
  • 1 torebka białej herbaty (ewentualnie zielonej lub cytrynowej)
  • rum do smaku
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta
  • ciasto można dodatkowo ozdobić kulkami rafaello

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.

Masa kokosowa: Śmietana i mleczko kokosowe muszą być zimne z lodówki. 
Do garnuszka wlać rum, dodać połamaną białą czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu mieszając. Do gorącej masy dodać kokos i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić dodając do niej cukier i cukier waniliowy. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać mleczko kokosowe i wszystko razem robrze wymieszać. Masę kokosową stopniowo dodawać do ubitej śmietany i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fixy lub żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody. Ponownie zmiksować i krem włożyć do lodówki, by zgęstniał.

Nasączenie: Białą herbatę zalać gorącą wodą (temperatura podana na opakowaniu) i parzyć 3 minuty. Następnie ostudzić i dodać rum. Herbata powinna mieć mocno rumowy smak.
Biszkopt można przekroić na dwa cienkie placki lub zostawić w całości. Jeżeli przekroicie, to należy nasączyć dolny biszkopt i nakładaną na niego górę, w przypadku zostawienia w całości wystarczy mocno nasączyć górę biszkoptu.

Na biszkopt wykładamy krem kokosowy. Jeżeli macie przekrojony na pół, to smarujemy cienką warstwę na spodzie, nakładamy górny i całą resztę smarujemy na górze. Jeżeli macie nie przekrojony biszkopt, to całość kremu należy rozsmarować równomiernie na górze. Gotowe ciasto posypać kokosem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Uwagi: Ja w moim kremie wykorzystałam śmietan-fixy i musiałam długo czekać, aż krem zgęstniał (biała czekolada po stopieniu długo tężeje). Lepszą opcją jest żelatyna. Moja koleżanka robiła ciasto dwa razy i mówiła, że żelatyna sprawdziła się lepiej.