poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Leczo po meksykańsku


Uwielbiam jeść leczo, ale trudno jadać ciągle to samo, więc korzystając z sezonu na warzywa takie jak cukinia, urozmaicam tą potrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem.

SKŁADNIKI
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 sok z pomidorów (około 330 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody


WYKONANIE

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą i włączyć palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 5 minut.

Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Gotować pod przykryciem 5 minut po czym dodać kukurydzę. Fasolę czerwoną dodać najpóźniej, bo szybko się rozgotowuje. Kiedy warzywa będą już wystarczająco miękkie, to w szklance lub garnuszku wymieszać dwie łyżki mąki z odrobiną wody (tak żeby nie było grudek) i wlać do potrawy. Chwilę gotować, w razie potrzeby doprawić.

Uwagi: Jeżeli posiadacie świeżą bazylię i oregano, to warto ją wykorzystać, bo danie jest wtedy bardziej aromatyczne. Wystarczy wrzucić liście bazylii i oregano do misy blendera, dodać sok pomidorowy, czosnek i pozostałe przyprawy, zblendować i przelać do brytfanny z mięsem i warzywami.