środa, 12 sierpnia 2015

Zapiekanka Sorrento


Włoska zapiekanka z orientalną nutą, czyli tym razem coś zupełnie innego. Składniki idealnie się komponują, przy czym danie jest proste w wykonaniu. Ja moją zapiekankę robiłam dzień wcześniej, dzięki czemu na następny dzień wystarczyło ją tylko zapiec.

Podane poniżej składniki na zapiekankę wymagają dużego naczynia żaroodpornego.

SKŁADNIKI
  • około 320 g makaronu wstążki
  • 2 małe cukinie
  • 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka)
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 120 g żółtego sera
  • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
  • 300 ml mleka
  • potrzebne przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, gałka muszkatołowa

WYKONANIE

W garnku zagotować wodę, osolić ją lekko, wrzucić makaron i gotować 3 minuty, po czym odcedzić i polać zimną wodą żeby się nie sklejał.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru wody ze szpinaku.

Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i dobrze doprawić solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi (ziół prowansalskich dodałam płaską łyżeczkę), dobrze wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła, przełożyć mięso i lekko podsmażyć na lekkim ogniu, po czym posypać serem, a po jego rozpuszczeniu zalać śmietaną 30%. Zostawić na wolnym ogniu około 3 minut.

Cukinię pokroić w plasterki, piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Beszamel: W garnuszku rozpuścić 3 łyżki mała, dodać 3 łyżki mąki mieszając żeby się nie przypaliło i żeby nie zrobiły się grudki. Następnie wlać mleko, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać mieszając do momentu aż masa zawrze i zgęstnieje.

Układanie warstw:
  1. Dno naczynia żaroodpornego lekko polać sosem beszamelowym, ułożyć warstwę cukinii, nieco mięsa polanego sosem, w którym się robiło, następnie warstwa makaronu, warstwa szpinaku, całość polać sosem beszamelowym;
  2. Kolejna warstwa, to pozostała cukinia, pozostałe mięso wraz z sosem śmietanowym, makaron, szpinak, sos beszamelowy, na to rozdrobniona kulka mozzarelli (można posypać ją lekko oregano).
Na tak przygotowaną zapiekankę nałożyć pokrywę i włożyć do piekarnika. Zapiekać 45-50 minut.

Gotową zapiekankę można udekorować liśćmi bazylii. Porcje nakładać na talerze i polewać delikatnie sosem z dna naczynia.

Zapiekankę można przygotować sobie już dzień wcześniej, wtedy zamiast zapiekać ją 50 minut, wystarczy włożyć ją do piekarnika na 10 minut, zostawić do ochłodnięcia. Zimną umieścić w lodówce. Na następny dzień wyciągnąć na na 30 minut z lodówki, po czym przełożyć do piekarnika, uruchomić go i zapiekać 50 minut (czas łączny wraz z okresem nagrzewania się piekarnika).



ETAPY PRZYGOTOWYWANIA ZAPIEKANKI NA ZDJĘCIACH