Proste danie, które można zrobić od razu na dwa dni. Dobrym dodatkiem będzie kasza, a do tego surówka lub sałatka (u mnie była to mizeria z ogórków).
SKŁADNIKI
- 800-900 g mięsa wieprzowego
- 80 g margaryny
- 3 czerwone papryki
- 2 cukinie
- 2-3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
- 3 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka lub chilli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
WYKONANIE
Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić dobrze solą, pieprzem i słodką papryką. Przyprawione mięso obtoczyć w mące pszennej. W brytfannie rozpuścić margarynę i wrzucić mięso. Obsmażyć je dobrze z obu stron, po czym dodać dwie szklanki wody, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu.
W międzyczasie umyć paprykę i cukinię, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać również nieco ostrej papryki lub chilli. Jeżeli wody jest za mało, to można jej dolać.
Gdy mięso i warzywa będą już odpowiednio miękkie, w szklance wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną (tak żeby nie było grudek) i dodać do gulaszu. Dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić.
Uwagi: Mięso wymaga więcej czasu niż warzywa, dlatego należy najpierw dusić samo mięso, a warzywa dodać później, bo inaczej się rozgotują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz