środa, 26 sierpnia 2015

Gulasz mięsno-warzywny


Proste danie, które można zrobić od razu na dwa dni. Dobrym dodatkiem będzie kasza, a do tego surówka lub sałatka (u mnie była to mizeria z ogórków).

SKŁADNIKI
  • 800-900 g mięsa wieprzowego
  • 80 g margaryny
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cukinie
  • 2-3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka lub chilli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody

WYKONANIE

Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić dobrze solą, pieprzem i słodką papryką. Przyprawione mięso obtoczyć w mące pszennej. W brytfannie rozpuścić margarynę i wrzucić mięso. Obsmażyć je dobrze z obu stron, po czym dodać dwie szklanki wody, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu.

W międzyczasie umyć paprykę i cukinię, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać również nieco ostrej papryki lub chilli. Jeżeli wody jest za mało, to można jej dolać.

Gdy mięso i warzywa będą już odpowiednio miękkie, w szklance wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną (tak żeby nie było grudek) i dodać do gulaszu. Dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić.

Uwagi: Mięso wymaga więcej czasu niż warzywa, dlatego należy najpierw dusić samo mięso, a warzywa dodać później, bo inaczej się rozgotują.