Dame blanche, czyli Biała Dama, to nazwa używana w Belgii i Holandii na słodki deser składający się z lodów waniliowych polanych stopioną ciepłą czekoladą. Osobiście nawet nie wiedziałabym o jego istnieniu gdyby nie książka, którą niedawno przeczytałam.
"(...) - Coś pysznego wam przyniosłam. - Przez uchylone drzwi do pokoju weszła Kasia, trzymając w rękach dwa pucharki lodów. Mick wyczuł woń ciepłej czekolady.
- Dame blanche - powiedziała. - Na ochłodę. (...)"
Mirjam Mous "Password", str. 90
Lody są smaczne, ale taki ich urok, że prędko się topią. Ale mimo wszystko warto spróbować :-)
SKŁADNIKI NA 4 DUŻE PORCJE
- 100 g mlecznej czekolady
- 30 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietanki 30%
- lody waniliowe (około 1 litr)
WYKONANIE
Do garnuszka wlać śmietankę, dodać czekoladę mleczną i gorzką, podgrzewać mieszając. Wszystkie składniki powinny stworzyć gorącą polewę, którą należy nieco schłodzić, tak żeby była ciepła.
Lody nałożyć do pucharków i tuż przed podaniem polać ciepłą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz