czwartek, 13 sierpnia 2015

Lody Pina Colada


Kolejna propozycja na upalne dni: Orzeźwiające lody o smaku Pina Colada. Poniższy przepis nie wymaga maszynki do robienia lodów.

SKŁADNIKI
  • 1/2 ananasa (lub 1 puszka 565 g)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 kieliszek rumu (jeżeli lody robicie dla dzieci, to zastąpić odrobiną olejku rumowego)
  • 400 ml śmietany 30% (lub 36%)
  • jajka: 3 białka, 5 żółtek
  • mała szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru (jeżeli lubicie bardzo słodkie, to można dodać więcej)


WYKONANIE

Ananas obrać ze skóry, usunąć stwardniały środek, wrzucić do misy blendera (jeżeli korzystacie z puszki, to odcedzić sok i wrzucić ananas do misy blendera). Dodać mleczko kokosowe (zimne z lodówki, bez wody), łyżkę cukru i kieliszek rumu, zblendować.

Zimną śmietanę ubić dodając cukier waniliowy i łyżkę cukru. Do białek dodać szczyptę soli i ubić dodając łyżkę cukru. Żółtka również ubić z łyżką cukru. 

Najpierw delikatnie wymieszać ubite białka z żółtakami, następnie ze śmietaną. Na koniec powoli dodawać masę ananasowo-kokosową mieszając. Połączoną masę przelać do pojemników i włożyć do zamrażalnika. Po upływie 1,5 godziny delikatnie wymieszać i ponownie włożyć do zamrażalnika. Lody mrozić około 8 godzin.
Po wyciągnięciu lody potrzebują chwilkę, żeby lekko odtajać, po czym można je nakładać do pucharków. Lody można posypać kokosem.

Pisałam o mleczku kokosowym, że należy odlać wodę. Dokładnie ujmując na puszce pisze ile jest samego mleczka, a ile wody. Puszkę należy włożyć do lodówki na jeden dzień, wtedy mleczko zrobi się twarde, zaś wodę da się odlać. Sama woda również ma kokosowy aromat, więc można ją wykorzystać np. do koktajlu.