niedziela, 23 sierpnia 2015

Muffinki śliwkowe


Mamy w pełni sezon na śliwki, więc pora na smaczne, lekko kwaśne muffinki ze śliwkami. Zaletą muffinek jest nie tylko to, że robi się je szybko, dodatkowo można je zjeść w domowym zaciszu do kawy, albo też zabrać na piknik na łonie natury. Ja zabieram zawsze muffinki w góry. Za każdym razem gdy zdobywam szczyt, mogę zjeść swoją muffinkę zwycięstwa w nagrodę ;-)

SKŁADNIKI
  • 300 g śliwek (waga już bez pestek)
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru trzcinowego (może być również zwykły)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 330 g kwaśnej śmietany 12%
  • 290 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli


WYKONANIE

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Śliwki umyć, wyciągnąć pestki i pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.

W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i kwaśną śmietanę. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, dodać śliwki i wszystko wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi, dokładnie wymieszać. Nakładać do foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia.