niedziela, 23 sierpnia 2015

Niebieska wróżka shot


Sam absynt jest bardzo ostry i nie każdemu może przypaść do gustu, tymczasem proponowany poniżej shot pozwala nadal dominować w smaku absyntowi, ale jest on o wiele łagodniejszą wersją od czystego absyntu. Mi osobiście bardzo smakowało :-)

Poniższy shot podawać należy najlepiej w kieliszku 50 ml.

SKŁADNIKI
  • 1/3 kieliszka soku pomarańczowego
  • 1/3 kieliszka blue curacao
  • 1/3 kieliszka absyntu

WYKONANIE

Podane powyżej składniki wlać do kieliszka w kolejności ich podania. 


"Shot (hiszp. chupito) – sposób przyrządzania i podawania koktajlu alkoholowego. Shot ma objętość do 50 ml.
Napoje tego typu są mocniejsze od long drinków gdyż składnikami są zazwyczaj alkohole o wysokiej procentowej ich zawartości, a sporządza się je bez składników rozcieńczających. Składniki bezalkoholowe dodaje się w małych ilościach. Shot serwuje się w kieliszku do wódki i pije zwykle na raz."