sobota, 8 sierpnia 2015

Ciasto mleczna kanapka z jagodami


Ciasto tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć. Słodki, mleczny krem idealnie łączy się z kakaowym biszkoptem, a jagody z polewą czekoladową powodują, że powstaje idealne połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnymi owocami. Do zrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców jest dobrym sposobem by oprócz samego ciasta dzieci zajadały się również owocami.

SKŁADNIKI

Na biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (może być również cukier zwykły)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
Na krem mleczny:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 szklanki mleka w proszku (pełnego, najlepiej niebieskie)
Na wierzch ciasta:
  • 200 g jagód (można dać więcej)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • 60 ml mleka
  • 1 kopiasta łyżka kakao


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Do masy jajecznej wlać olej, delikatnie wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko wymieszaną mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać na blaszkę. Piec na środkowej półce piekarnika przez 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Zostawić do ostudzenia.

Krem mleczny: Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać mieszając do momentu aż cukier się rozpuści, ostudzić. W misce ubić mikserem masło, następnie dodać mleko z rozpuszczonym cukrem i zmiksować. Na koniec dodawać stopniowo mleko w proszku, za każdym razem miksując. 

Ostudzony biszkopt podzielić na dwa równe placki. Spodni posmarować mlecznym kremem i nałożyć wierzchni.

Polewa: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, czekoladę mleczną i kakao. Podgrzewać mieszając do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę (jeżeli zrobią Wam się grudki z kakao, to najlepiej polewę przelać przez sitko do innego naczynia).
Górę ciasta posmarować lekko polewą czekoladową, ułożyć na niej jagody, zaś pozostałą polewę zostawić do ostudzenia i zgęstnienia. Dopiero gdy polewa będzie wystarczająco gęsta, należy nią polać owoce. Ciasto schłodzić w lodówce. Dodatkowo można posypać wierzch ciasta małą ilością jagód do ozdoby (chociaż samo ciasto już ładnie wygląda i nie wymaga tego).

Jeszcze raz podkreślam, że jagody można zastąpić innymi owocami, tj. czerwona porzeczka lub jeżyny.