czwartek, 14 maja 2020

Małe bezy z karmelizowanymi brzoskwiniami


Mimo tego, że bezy są bardzo słodkie, to również bardzo trudno jest im się oprzeć. Najlepsze połączenie, to beza plus śmietana plus świeże owoce. Ja miałam w domu tylko brzoskwinie, które nie były do końca dojrzałe. Postanowiłam więc je przygotować nieco inaczej. Karmelizowane brzoskwinie w smaku przypominają te z puszki w zalewie cukrowej. Świetnie się komponują z bezą i śmietaną.



Na 9 średniej wielkości bez.


SKŁADNIKI

Beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Karmelizowane brzoskwinie:

  • 3 brzoskwinie
  • 50 g cukru
Śmietana:
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie zagęstnika śmietan-fix


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 120°C. Blaszkę z wyposażenie piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka przełożyć do dużej miski, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania białej, puszystej piany. Następnie dodawać po łyżce cukru nadal ubijając. Ubita piana powinna być zwarta i lśniąca. Na koniec dodać łyżeczkę octu winnego i zmiksować. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać szpatułką. Ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć 9 bez zachowując odstępy. Bezy włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 100°C i suszyć bezy przez 2-2,5 godziny. Po dwóch godzinach otworzyć na kilka sekund piekarnik, aby wypuścić z niego ewentualną parę. Gdy bezy będą już wysuszone, wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać. Gotowe i ostudzone bezy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Karmelizowane brzoskwinie: Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Następnie posypać cukrem i włączyć palnik. Jak patelnia się rozgrzeje, to brzoskwinie z cukrem wymieszać i nadal podgrzewać starając się mieszać jak najrzadziej, tak aby cukier się roztopił i zaczął karmelizować. Wyłączyć palnik, brzoskwinie wraz z sokiem przelać do miseczki i zostawić do ostudzenia.

Śmietana: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i włożyć do lodówki.

Bezy przed podaniem udekorować śmietaną i karmelizowanymi brzoskwiniami.




2 komentarze:

  1. Bezowe dzieła sztuki! <3 Prezentują się przepysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Mój syn uwielbia bezy, więc mu czasami robię.

      Usuń