sobota, 9 maja 2020

Tortilla z gyrosem i warzywami


Domowe jedzenie zawsze jest najlepsze, tylko należy wiedzieć jak daną potrawę przygotować, tak aby była pyszna. I tu z pomocą przychodzą nam przyprawy Vegeta Natur. Są świetnie skomponowane, więc jeżeli nie macie wyczucia ile której przyprawy dodać, aby uzyskać smak gyrosa, to najlepiej sięgnąć po przyprawę Vegeta Natur do gyrosa. Do tego jeszcze warzywa, tortille i delikatny sos czosnkowy. Właśnie w taki sposób możemy się zajadać gyrosem w zaciszu domowym ;-) Wychodzi on taki pyszny, że ja i mój mąż zjedliśmy po dwie tortille na raz (na obiad). Byłam taka syta, że do następnego dnia nic nie zjadłam. Jeżeli też już tęsknicie za takimi potrawami, to polecam Wam ten przepis. Zapewniam, że nie pożałujecie. Ba! Niejednokrotnie jeszcze wrócicie do tego przepisu ;-) Smacznego!



Na 5 dużych tortilli.


SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • olej rzepakowy
  • opakowanie przyprawy Vegeta Natur do gyrosa
  • 2 sałaty rzymskie mini lub 1 duża masłowa
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 5 dużych placków tortilli (u mnie pełnoziarnista)
Delikatny sos czosnkowy:


WYKONANIE

Mięso umyć i pokroić w paski. Następnie przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym i posypać przyprawą Vegeta Natur do gyrosa. Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Mięso przełożyć na patelnię (w miarę możliwości porozciągać je, tak aby paski były na prosto) i usmażyć z obu stron.

Do miski wlać jogurt naturalny, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, przyprawę Vegeta Natur do sałatek i dipów i świeżo mielony pieprz. Całość wymieszać i w razie potrzeby doprawić.

Sałatę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidory pokroić w plasterki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w słupki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Rozgrzać dużą patelnię. Tortillę zmoczyć pędzelkiem z obu stron, po czym położyć ją na patelni i przypiec z każdej strony (ale nie za bardzo, aby nie była za krucha). Następnie tortillę posmarować z wewnętrznej strony przygotowanym sosem czosnkowym, ułożyć na niej liście sałaty, kawałki mięsa, cebulę, paprykę i pomidory. Na koniec jeszcze raz polać wszystko delikatnie sosem i zawinąć. Spód tortilli podwinąć do środka, po czym owinąć folią aluminiową, dzięki czemu tortille nie będą się rozwalać, a sos uciekać. W ten sposób przygotować wszystkie tortille. Podawać od razu.


















#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz