Spring rolls, to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej (m.in. Tajlandii i Wietnamu). Są one jadane jako przekąska i podawane są na zimno lub na ciepło (sajgonki). Podawane są z różnymi sosami i dipami. Ja pozwoliłam sobie przygotować dip własnego pomysłu, ale możecie sięgnąć również po inne np. na ostro z papryczką chilli. Do przygotowania moich spring rolls wykorzystałam grillowanego indyka, warzywa, miks sałat i kiełki. Wierzcie mi, że wyszły przepyszne! Prezentują się również przepięknie.
Niedawno rozmawiałam z sąsiadką na temat przyprawy w płynie do zup i potraw. Mówiłyśmy o tym, że kiedyś składała się ona z lubczyku, a tymczasem teraz to tylko sól, glutaminian monosodowy i wzmacniacze smaku. Przyznam, że nie spodziewałam się, że w moje ręce trafi przyprawa, która kojarzy mi się z dzieciństwem i zawiera w składzie ekstrakt z lubczyku. Jak widać Podravka wyszła na przeciw oczekiwaniom ludzi i stworzyła całą serię przypraw z serii Vegeta Natur. A jest z czego wybierać. Byłam mile zaskoczona czytając skład i zaopatrzyłam się już w różne przyprawy z tej serii.
SKŁADNIKI
- 400 g piersi z indyka
- olej rzepakowy
- przyprawa Vegeta Natur w płynie
- przyprawa Vegeta Natur do grilla
- 1 zielony ogórek
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1/2 opakowania miksu sałat
- kiełki (opakowanie 50 g)
- 1 opakowanie (100 g) okrągłego papieru ryżowego
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/2 limonki
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
WYKONANIE
Pierś z indyka umyć i pokroić w paski. Następnie przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym i przyprawić Vegetą Natur w płynie i przyprawą Vegeta Natur do grilla. Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Mięso z indyka grillować na grillu lub patelni grillowej (kawałki mięsa muszą być ułożone prosto). Ogórek i paprykę pokroić w słupki mniej więcej tej samej długości. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki. Pomidor pokroić w kostkę.
Papier ryżowy zmoczyć pędzelkiem z obu stron przegotowaną wodą. Na środku ułożyć w dowolny sposób warzywa, mięso, kiełki i miks sałat. Następnie naciągnąć papier ryżowy najpierw od góry w dół, następnie od dołu, tak aby zlepił się z górnym. Później zawinąć zaczynając od lewej i dociskając, tak aby powstał nam spring rolls (patrz zdjęcia). Tak postępujemy z kolejnymi zmieniając sposób nakładania mięsa, warzyw, miksu sałat i kiełków.
Do miseczki wlać jogurt, dodać sok wyciśnięty z połowy limonki, przyprawę Vegeta Natur do sałatek i dipów, sos sojowy i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić.
Uwagi: Składając spring rolls nie układajcie każdorazowo tego samego schematu, tylko stwórzcie różne wersje tej przekąski. I tak też u mnie można zobaczyć takie, gdzie widać najpierw kiełki, później warzywa, inne gdzie widoczne jest mięso, takie w których dominują papryki i takie, w których widać cebulę. We wszystkich spring rolls starałam się umieścić taką samą ilość mięsa, warzyw, sałaty i kiełków.
Papier ryżowy zawijamy najpierw od góry, następnie od dołu, po czym zaczynając od lewej, ciasno zawijamy tworząc spring rolls. |
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz