Już od jakiegoś czasu chodziły za mną ziemniaki. Robiłam z grilla, ale nadal czułam niedosyt. Początkowo chciałam zrobić zapiekankę ziemniaczaną, ale w trakcie przygotowywania składników zaczęłam się coraz bardziej skłaniać na tartę. Ziemniaków w tej tarcie jest sporo, więc niech Was nie zmyli jej niepozorny wygląd. Jest naprawdę sycąca i mega pyszna. Wszystkiego jest w niej w sam raz. Smak ziemniaków z rewelacyjną ziołową przyprawą Vegeta Natur łączy się idealnie z wierzchnią warstwą, którą stanowi śmietana z pieczarkami, cebulą i natką pietruszki. Mi tarta bardzo smakowała i na pewno zagości ponownie na moim stole.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- 1 średnia cebula
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- pęczek natki pietruszki
- 330 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- przyprawa Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
- majeranek, świeżo mielony pieprz kolorowy
WYKONANIE
Ziemniaki umyć, wyszorować i przełożyć do garnka. Garnek zalać wodą i postawić na średnim ogniu. Od momentu zagotowania się wody, ziemniaki gotować 15 minut. Po tym czasie odcedzić je z wody i zostawić do ostudzenia.
Formę do tarty o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem francuskim podwijając boki do góry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć na cieście francuskim zaczynając od zewnątrz i kierując się do środka. Ziemniaki powinny być układane jeden na drugim, tak aby nachodziły na siebie w 80% (patrz zdjęcia). Następnie ziemniaki posypać obficie przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich). Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i pieczarki, po czym smażyć, aż cebula się zeszkli mieszając od czasu do czasu. Zostawić do ostudzenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do miski wbić jajko, dodać śmietanę, umytą i posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę majeranku, świeżo mielony pieprz kolorowy, łyżeczkę przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami i usmażone pieczarki z cebulą. Wszystko dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem. Masę przelać równomiernie na wierzch tarty i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 30 minut, aż masa zgęstnieje i się zarumieni. Tartę podawać posypaną posiekaną świeżą natką pietruszki.
Uwagi: Ja korzystałam z małych i średnich ziemniaków, ale jeżeli będziecie korzystać z bardzo dużych, to czas ich gotowania może być dłuższy. Ciasto francuskie zużyłam całe wyklejając podwójną warstwą boki tarty.
Naturalnie jest pysznie.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Ziemniaczanej tarty jeszcze nie próbowałam. Fantastyczna i bardzo apetyczna! Koniecznie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńDo dietetycznych, to ona nie należy, ale warta grzechu ;-) Mi bardzo smakowała.
Usuń