sobota, 23 maja 2020

Zielone naleśniki z kurczakiem, szparagami i szpinakiem


Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto z niego w pełni korzystać. Osobiście uwielbiam szparagi w każdej formie, więc staram się przygotowywać z nimi jak najwięcej potraw. Tym razem zagościły u mnie w naleśnikach i muszę przyznać, że tworzą smaczne połączenie.



SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • duża szczypta soli
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
Farsz:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 900 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (2 opakowania)
  • 500 g zielonych szparagów
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 kulki mozzarelli w zalewie
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano


WYKONANIE

Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, wsypać obie mąki i całość zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po chochli ciasta naleśnikowego, rozlać je na całą patelnię i smażyć z obu stron.

Farsz: W wysokim i wąskim garnku zagotować wodę, dodać do niej 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć twarde końcówki i włożyć na stojąco do gotującej się wody. Gotować 7 minut, po czym odcedzić z wody.

Szpinak odmrozić i odcisnąć z niego nadmiar wody. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Następnie polać oliwą i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piersi smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Do usmażonego mięsa dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka minut. Do śmietany wsypać mąkę, dobrze wymieszać i wlać do potrawy mocno mieszając. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość smażyć do momentu, aż odpowiednio zgęstnieje.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Dwa naczynia żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym. Na każdy naleśnik nałożyć dużą ilość farszu. Zawijając naleśnik wkładać do niego po 3-4 szparagi. Naleśniki ułożyć łączeniem u dołu ciasno jeden obok drugiego. Na wierzch naleśników rozdrobnić mozzarellę i posypać oregano. Nałożyć pokrywy naczyń i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 25-30 minut. Naleśniki nakładać na talerze pojedynczo lub kroić jak zapiekankę.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza