sobota, 30 maja 2020

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami, pomidorami i mozzarellą


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i cebulą, zapiekana pod warstwą z świeżych pomidorów i mozzarelli posypanej obficie oregano jest po prostu boska! Jeżeli kochacie kuchnię włoską, to koniecznie musicie spróbować. Przygotowuje się ją dosyć szybko i jest niesamowita w smaku.



SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu fusilli
  • 350 g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 słoik pomidorów suszonych Ponti
  • 200 g śmietany 30%
  • 3 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano


WYKONANIE

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany odcedzić i zostawić w garnku.

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Mięso polać oliwą, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i nadal smażyć. Na koniec dodać pieczarki, chwilę smażyć, po czym wlać śmietanę. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu, do momentu aż śmietana nieco zgęstnieje. Następnie wyłączyć palnik, dodać odsączone z oleju i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, makaron, wymieszać i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Jedno duże naczynie żaroodporne lub dwa mniejsze wysmarować oliwą. Następnie przełożyć makaron z dodatkami. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki. Całość zapiekanki posypać rozdrobnioną mozzarellą i oregano. Nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 25-30 minut.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz