niedziela, 17 maja 2020

Drożdżowa babka z czekoladą


Jeżeli kochacie drożdżowe wypieki, to ta babka zdecydowanie Wam zasmakuje. Jest bardzo delikatna, mięciutka i pyszna. U mnie z czekoladą, bo syn uwielbia. Ale można upiec również wersję bez czekolady. W przepisie podaję ilość żółtek od 4 do 6, bo jak wykorzystacie 4, to jest to ilość wystarczająca, ale jak macie więcej, bo np. piekliście bezy, to koniecznie wykorzystajcie 6, bo ciasto będzie dzięki temu jeszcze bardziej delikatne.



SKŁADNIKI

  • 130 ml mleka 3,2%
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4-6 żółtek
  • 130 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • cukier puder do dekoracji


WYKONANIE

Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15 minut. Obie czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Wszystkie pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać rozbełtane jajko z żółtkami, cukier, cukier waniliowy, wlać połowę masła i zaczyn. Wszystko wymieszać łyżką, po czym zacząć zagniatać ciasto. Po jakimś czasie wlać pozostałe masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, to dłonie posypać mąką i zetrzeć z nich ciasto pocierając jedną o drugą. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do pierwszego wyrastania.

Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym na duży prostokąt. Prostokąt posmarować roztopioną czekoladą zachowując odstęp 2 cm od brzegu z każdej strony. Następnie ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Ciasto dobrze zlepić, przełożyć do formy i połączyć oba końce. Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wyrośniętą babkę włożyć do piekarnika, piekarnik  zaparować poprzez spryskanie go wodą przez uchylone drzwiczki (np. spryskiwaczem do kwiatów). Babkę piec 40 minut. Po 30 minutach wierzch babki można przykryć papierem do pieczenia. Upieczoną babkę delikatnie wyciągnąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.

Uwagi: W przepisie podaję ilość żółtek od 4 do 6, dlatego że ja wykorzystałam tym razem 6, bo piekłam bezy. Ciasto jest dzięki temu jeszcze bardziej delikatne. Ale jeżeli wykorzystacie tylko 4, to taka ilość również wystarczy. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz