środa, 13 maja 2020

Pełnoziarniste naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod mozzarellą


Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem, to danie dla całej rodziny. Smakowały wszystkim, a najbardziej mojemu trzyletniemu synowi Piotrowi. Już szpinak i naleśniki są dla niego najlepszym połączeniem, a że całość idealnie się komponuje i wybornie smakuje, to dał się nawet przekonać do mozzarelli, której nigdy nie chciał jeść :-) Gorąco polecam Wam ten przepis.



SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • duża szczypta soli
  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
Farsz:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 kulki mozzarelli
  • przyprawa w płynie Vegeta Natur
  • świeżo mielony pieprz, sól, oregano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

WYKONANIE

Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, wsypać obie mąki i całość zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po chochli ciasta naleśnikowego, rozlać je na całą patelnię i smażyć z obu stron.

Farsz: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć na patelnię, polać oliwą i włączyć palnik. Mięso smażyć od czasu do czasu mieszając. Podsmażone mięso doprawić świeżo mielonym pieprzem i przyprawą w płynie Vegeta Natur. Do mięsa dodać odmrożony szpinak i obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym nadal smażyć, tak aby odparował nadmiar wody. Na koniec dodać śmietanę. Podgrzewać przez kolejne 5 minut i doprawić w razie potrzeby solą i świeżo mielonym pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Dwa naczynia żaroodporne wysmarować olejem lub oliwą. Na każdy naleśnik nałożyć farszu, ciasno zawinąć i ułożyć jeden obok drugiego w obu naczyniach (u mnie powstało 6 naleśników, po 3 w każdym naczyniu). Naleśniki posypać rozdrobnioną mozzarellą, posypać oregano, nałożyć pokrywę obu naczyń i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 25 minut. Opcjonalnie można naleśniki posypać posiekaną natką pietruszki. Naleśniki nakładać pojedynczo lub kroić jak zapiekankę.















#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz