Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem, to danie dla całej rodziny. Smakowały wszystkim, a najbardziej mojemu trzyletniemu synowi Piotrowi. Już szpinak i naleśniki są dla niego najlepszym połączeniem, a że całość idealnie się komponuje i wybornie smakuje, to dał się nawet przekonać do mozzarelli, której nigdy nie chciał jeść :-) Gorąco polecam Wam ten przepis.
SKŁADNIKI
Naleśniki:
- 3 jajka
- duża szczypta soli
- 300 ml mleka 3,2 %
- 100 ml wody
- 50 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
- 500 g piersi z kurczaka
- oliwa
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 kulki mozzarelli
- przyprawa w płynie Vegeta Natur
- świeżo mielony pieprz, sól, oregano
- 1/2 pęczka natki pietruszki
WYKONANIE
Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, wsypać obie mąki i całość zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po chochli ciasta naleśnikowego, rozlać je na całą patelnię i smażyć z obu stron.
Farsz: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć na patelnię, polać oliwą i włączyć palnik. Mięso smażyć od czasu do czasu mieszając. Podsmażone mięso doprawić świeżo mielonym pieprzem i przyprawą w płynie Vegeta Natur. Do mięsa dodać odmrożony szpinak i obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym nadal smażyć, tak aby odparował nadmiar wody. Na koniec dodać śmietanę. Podgrzewać przez kolejne 5 minut i doprawić w razie potrzeby solą i świeżo mielonym pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Dwa naczynia żaroodporne wysmarować olejem lub oliwą. Na każdy naleśnik nałożyć farszu, ciasno zawinąć i ułożyć jeden obok drugiego w obu naczyniach (u mnie powstało 6 naleśników, po 3 w każdym naczyniu). Naleśniki posypać rozdrobnioną mozzarellą, posypać oregano, nałożyć pokrywę obu naczyń i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 25 minut. Opcjonalnie można naleśniki posypać posiekaną natką pietruszki. Naleśniki nakładać pojedynczo lub kroić jak zapiekankę.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz